ב19.6.1953 הוצאו להורג בניו יורק, בני הזוג אתל ויוליוס רוזנברג, באשמת קשירת קשר לריגול ומסירת סודות האטום לברית המועצות. הם היו היחידים שהוצאו להורג בארצות הברית בשל קשירת קשר לריגול.
עשרות שנים מאוחר יותר כתבה ג׳יליאן קנטור ספר מרתק ״כל שעה חשובה״ שמו (סדרת פרוזה. הוצאת סימנים וידיעות אחרונות)
״כל שעה חשובה״ נכתב מנקודת מבטה של מילי, שכנתה וחברתה של אתל רוזנברג. מילי עצמה נשואה לאד, מהגר מרוסיה, בתקופה בה כל סממן או צל של סממן רוסי היה מייצר חשדנות. תקופה בה כל אמריקאי נדרש להוכיח את היותו נאמן למדינה.חשוד עד שתופרך אשמתו.
האם גם אד מרגל? אולי דווקא הוא האיש הטוב בסיפור? ואולי ג׳ק, האיש הטוב בו התאהבה, הוא המרגל האמיתי?
״תאמיני רק לעצמך״ מייעצת לה אתל, ואכן עד הסוף ממש לא באמת ברור מי הטוב ומי הרע, ולמעשה נראה שכולם הם גם וגם.
ג׳יליאן קנטור, כותבת באחרית הדבר כי היא מאמינה שאתל רוזנברג היתה חפה מפשע, גם מילי, דמות השכנה, מאמינה בכך בכל מאודה. יחד עם זאת הסופרת משאירה מספיק מרחב לסימני שאלה, יבחר כל קורא לענות לעצמו, או אולי להשאיר סימני שאלה.
לא מדובר כאן בספר היסטוריה, הסופרת עצמה כותבת באחרית דבר כי רובו בדיוני. אין מדובר גם בספר ריגול.
אם כך, על מה הספר באמת?
על צידה האנושי של ההיסטוריה, על בני האדם.
זהו סיפורן של שתי חברות, אמהות צעירות. חברות שמתחילה מבדידותה של האחת, ועייפותה של השניה. חברות שבה הן שומרות זו על ילדי זו, ובהמשך מסכנת מילי את עצמה וילידיה למען הצלת ילדי חברתה.
זהו סיפור על אמון. במי יכולה מילי להאמין? האם האמון המלא של אתל בבעלה עלה לה בחייה? האם בנה הבכור של מילי יתחיל לדבר ולתקשר בזכות האמון שהוא נותן בג׳ק? האם האמון המוחלט שנותנת מילי ביכולתו של בנה לפרוץ את חומת השתיקה שלו יתברר כמוצדק?
זהו סיפור על חיים בספק ועל אהבה.
ובעיקר, זהו סיפור שכתוב וערוך היטב, ושאב אותי לתוכו.