הבית לאוהבי המילה הכתובה

גילגמש הצעיר

גילגמש הצעיר

מתי בפעם האחרונה שמעתם על גילגמש? רגע לפני שאתם רצים להתייעץ עם גוגל, הרשו לי להציג לכם את גילגמש הצעיר, ספר ילדים שכתבה שירלי גרץ ואייר אוריאל זוהר.

לא מדובר בספר היסטוריה, אלא בספר מדליק ממש( ואלה מכם שעוקבים אחרי הבלוג יודעים שזו לא מילה שאני משתמשת בה לגבי ספרים, אלא שכאן זו בדיוק המילה המשקפת את החוויה שלי)

שירלי גרץ, בעלת תואר שלישי באשורולוגיה, כתבה ספר שהילדים שלכם יאהבו, וגם אתם, ספר שהוא הזמנה להרפתקאה, לקריאה פעילה ואם תרצו, גם להרחבת הידע הכללי.

גילגמש הצעיר, מבוסס כמובן על ״עלילות גילגמש״, היצירה הספרותית של המיתולוגיה הבבלית.

מעט על העלילה:

מכירים את הילדים שתמיד קורה להם משהו ומסתבכים בצרות, ואף פעם לא באשמתם? גילגמש הוא בדיוק ילד כזה, אלא שבניגוד לשאר הילדים, הוא חי לפני כ5000 שנה, אביו הוא מלך ואמו היא אלה. אלת הפרות.

בעקבות התערבות עם חבר שמתגרה בו, הוא מתגנב אל המקדש, כדי לגנוב עוגות ובטעות שובר את פסלו של אל השמש, ומכאן מתחילות הרפתקאותיו להתגלגל.

שירלי גרץ הצליחה לחבר בטבעיות בין ההיסטוריה לבין ימינו, ולהראות בטבעיות את המשותף לכל הילדים באשר הם- הרצון להשתייך, להיות כמו כולם(תתפלאו, אבל כשאביך מלך ואמך אלה, התוצאה היא שחברת הילדים דוחה אותך). גם בימי קדם ילדים רבו ואף פגעו זה בזה, אלא שאז הקללה היתה ״בן כלאיים״ מה שמביל אותי היישר לשפה היפה אשר בספר, המזמנת העשרה לשונית בדרך הטבעית ביותר לילדים. הנה למשל הציטוט הבא:

״נשר האנזו התקרב אלי במהירות ואלאמלא השתרעתי על הרצפה, הוא היה עורף את ראשי בטפריו. לאחר שעבר מעלי קמתי ורצתי במהירות תוך שאני קורא לאלה לעזרה. שמעתי מאחורי את משק כנפיו של נשר האנזו מתקרב, והרוח הפראית שיצר כמעט העיפה אותי ממקומי.״

יש לא מעט קטעים מצחיקים בספר, למשל כשהוא נושם לרווחה ואומר:״ כנראה שלא הייתי אמור להיות ארוחת הערב של הגורזלים״ או כאשר קרפדה כופתת אותו כעונש ובתור חבל היא משתמשת בלשונה הארוכה, כשהוא מנסה לחלץ את עצמו.. את זה כבר לא אגלה לכם. תקראו עם ילדיכם ותהנו.

הכתיבה של שירלי גרץ יוצרת עניין וסקרנות, הידע נכנס בדלת האחורית, ואחר כך אפשר להרחיב אותו בחיפוש משותף של חומרים נוספים על התקופה.(לא חובה, רק אם הילד מעוניין. הספר מצויין גם בפני עצמו)

אחת הדרכים שבה היא יוצרת את הסקרנות ומזמינה לקריאה פעילה היא שבתחילת כל פרק כתובה הכותרת בכתב יתדות, הכתב שהיה בשימוש בשפות העתיקות. בתחילת הספר יש מקרא, וכך מי שרוצה יכול להעזר בו ולפענח את כתב החידה שהוא שם הפרק, בסוף הספר יש כתב חידה קצת יותר ארוך ובו רמז על הצפוי בספר השני בסדרה( אני כבר מחכה לו) כמו כן יש דף שבו הזמנה לקורא לכתוב את שמו בכתב יתדות.

כשקראתי את הספר, התחברתי לילדה אשר בתוכי והתלהבתי בכל פעם שהצלחתי לפענח מילה בכתב החידה.

על האיורים הנהדרים בספר אחראי אוריאל זוהר. תראו למשל את נשר האנזו שבכריכה( בתצלום העליון)

או את האיור הזה של המפגש בין גלגמש  לאנכידוֿ, אשר ממש כמו מוגלי מספר הג׳ונגל, גדל גם הוא בין חיות היער והוא בטוח שהוא חיה ולא בן אנוש.

IMG_2063לאילו גילאים מתאים?

לקריאה עצמית מכיתה ג׳ ומעלה( כולל סבא וסבתא)

לקריאה משותפת מגיל שש או שבע.

פוסטים באותו נושא

מעוניינים להישאר מעודכנים ?

הירשמו לניוזלטר שלי:

וקבלו מידע על מאמרים ועדכונים חדשים